Tuesday, September 23, 2008

Bercerita Berkenaan Rezeki Dari Allah

Ketabahan Seorang Nenek Mencari Rezeki, Beruas, Perak 22 Jun 2008

9.14 pagi, Beruas, Perak. Cepat-cepat aku mencari kamera aku bawah kerusi penumpang kereta aku bila terserempak nenek tua ini semasa aku balik ke kampung bercuti bulan Jun 2008 yang lalu. Nenek ini ceritanya aku masa tu dalam umur 6 - 7 tahun sudah selalu terserempak dengan nenek ini berjalan bongkok seperti gambar diatas. Aku masih ingat masa tu dalam tahun 70'an, nenek ini memikul batang pisang untuk dibawa pulang ke rumahnya untuk diproses membuat tali pisang bagi tujuan mengikat sayur atau ikan yang dibeli di pasar basah Beruas. (tali rapia masih belum commercial lagi waktu itu)
Terdiam termenung sekejap aku dalam kereta memikirkan nasib nenek tua ni yang dari dulu (masa aku bebudak) bongkok memikul batang pisang sampai sekarang bongkok juga lagi dan kali ni memikul guni tepung berisi barangan kitar semula barangkali, masih lagi kuat dan tabah untuk mencari rezeki. Terfikir aku, takde anak ke orang tua ni? takde saudara mara ke orang tua ni? yang dalam fikiran aku yang boleh meringankan penderitaan nenek tua ni.
Insaf aku dan betapa kecilnya jiwa aku kalau dibandingkan dengan jiwa nenek tua ini yang begitu tabah mengharungi dugaan hidup dalam konteks mencari rezeki.
Teringat aku akan satu email yang aku terima dari seorang sahabat lama yang mengirimkan email berkenaan rezeki dari Allah bebaru ini yang aku rasa setiap dari apa yang kita ada waktu ini sudah kah kita mengucapkan shukur kita kepada Allah atas nikmat yang dikurniakan kepada kita.
Rezeki di Tangan Allah
Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: " Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu". Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku".
Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: " Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?" Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan". Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong".. Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.
Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah". Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa". Itulah Iman Seekor Semut!!
IMAN MANUSIA??
Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat. Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik kerumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik.
Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di INTERVIEW oleh Munkar & Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur. Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?". Jawab Imam Suffian:" Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan". Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.
Kata Saidina Ali kepada Kamil:
"ILMU ITU LEBIH BAIK DARIPADA HARTA, ILMU MENJAGA ENGKAU DAN ENGKAU MENJAGA HARTA, ILMU MENJADI HAKIM, HARTA DIHAKIMKAN, HARTA BERKURANGAN APABILA DIBELANJAKAN DAN ILMU BERTAMBAH APABILA DIBELANJAKAN".
Selamat Hari Raya Aidilfitri Dan Mohon Maaf Andai Ada Bahasa Menyinggung Perasaan Selama ini dan pada masa akan datang.

1 comment:

depa panggil saya eni said...

ha..suka saya cerita sang semut..seperti saya suka kuih sarang semut..eehehhe

~ selamat hari raya..hari sabtu kita makan rusa...ah ah ah ah ah ah!!abang masak!